Dieta lekkostrawna nie jest typową dietą odchudzającą – potrawy lekkostrawne są przede wszystkim polecane osobom, które na co dzień zmagają się z zaburzeniami w funkcjonowaniu układu pokarmowego. Dieta lekkostrawna może jednak bardzo korzystnie wpłynąć na wygląd naszej skóry – szczególnie jeśli zmagamy się z różnego rodzaju niedoskonałościami. Podpowiadamy zatem, jak powinno wyglądać menu diety lekkostrawnej i w jakim przypadku naprawdę warto się na nią zdecydować!
Dieta lekkostrawna – zdrowa dieta
Celem diety lekkostrawnej jest dostarczenie organizmowi wszelkich niezbędnych składników pokarmowych (białko, tłuszcze, węglowodany, witaminy i składniki mineralne) przy jednoczesnym ograniczeniu produktów oraz dań ciężkostrawnych. Oznacza to dokładnie, że w tym przypadku należy odrzucić smażone potrawy oraz produkty o dużej zawartości tłuszczu w składzie. Istotną zasadą diety lekkostrawnej jest też regularne spożywanie kilku niewielkich posiłków dziennie, by nie obciążać nadmiernie układu pokarmowego. Jest to przede wszystkim rodzaj leczniczej diety, którą zaleca się przy różnorodnych schorzeniach żołądka, wątroby, dróg żółciowych i jelit, a także po zatruciach czy operacjach.
Kuchnia lekkostrawna dla pięknej skóry i wzmocnienia organizmu
Lecznicze działanie diety lekkostrawnej może korzystnie wpłynąć nie tylko na układ pokarmowy, ale też odporność naszego organizmu czy stan skóry. Lekkie i naturalne produkty w postaci świeżych owoców i warzyw, jogurtów, ryb czy chudego mięsa dostarczą organizmowi cennych wartości odżywczych i wzmocnią jego naturalną odporność. Ten rodzaj diety może też stanowić doskonały “lek” na problemy skórne w postaci zmian trądzikowych czy poszarzałego kolorytu skóry. Pamiętajmy, że dieta bogata w tłuste i przetworzone potrawy, pobudza gruczoły łojowe do produkcji sebum, którego nadmiar jest idealnym środowiskiem do rozwoju bakterii, a co za tym idzie zmian trądzikowych. Potrawy lekkostrawne mogą być jednak z powodzeniem spożywane przez każdego z nas w celu oczyszczenia i poprawy funkcjonowania całego organizmu.
Dieta lekkostrawna – produkty i jadłospis
Dieta lekkostrawna pokrywa pełne zapotrzebowanie kaloryczne oraz zapotrzebowanie na wartości odżywcze u osoby dorosłej, w związku z czym nie musimy martwić się o to, że będziemy przy niej często głodni – tym bardziej, że potrawy lekkostrawne należy spożywać od 4 do 5 razy dziennie. Ostatni posiłek należy spożyć najpóźniej 2 godz. przed snem, a w ciągu dnia należy postępować według kilku poniższych zasad:
- przede wszystkim należy mocno ograniczyć lub całkowicie wyeliminować ze swojego jadłospisu potrawy tłuste, smażone, wzdymające, długo zalegające w żołądku i ostro przyprawione – posiłki nie mogą one obciążać organizmu i powinny umożliwić szybki proces trawienia,
- lekkostrawny obiad lub kolację najlepiej przygotowywać poprzez gotowanie dań na parze lub na wodzie bądź też pieczenie ich w piekarniku,
- zalecane jest spożywanie jak największej ilości produktów, które charakteryzują się dużą zawartością błonnika – to produkt, który wpływa bardzo korzystnie na układ pokarmowy i proces trawienia,
- w kuchni lekkostrawnej wyjątkowo zaleca się zrezygnowanie z pieczywa żytniego, chrupkiego czy z otrębami na rzecz produktów pszennych,
- jako dodatek do pieczywa sprawdzą się natomiast chude wędliny np. z kurczaka, lub chudy twaróg – nie jest wskazane w tym przypadku spożywanie tłustych wędlin np. wieprzowych, serów żółtych, pasztetu czy smalcu,
- jeżeli do przygotowania posiłku niezbędny jest nam tłuszcz, wybieramy ten pochodzenia roślinnego np. oliwę z oliwek, olej słonecznikowy,
- w diecie lekkostrawnej zaleca się spożycie jak największej ilości świeżych warzyw i owoców w formie gotowanej, przetartej lub rozdrobnionej – należy jednak przy tym pamiętać, by unikać tych produktów, które mogą wzdymać np. rośliny strączkowe, cebula, por, kapusta, kalafior, czy warzywa marynowane, zaś z owoców gruszki, śliwki, czereśnie,
- obiad lekkostrawny najlepiej przygotowywać w formie zup ze świeżych warzyw, gotowanych ziemniaków puree, chudego i gotowanego mięsa w formie pulpetów, a także świeżych ryb,
- jako dodatek do zup czy dań głównych możemy wykorzystać biały ryż, drobne makarony, kaszę mannę, kuskus czy drobną kaszę jęczmienną – gruba kasza jęczmienna lub kasza gryczana może wywołać problem nieprzyjemnych dolegliwości ze strony układu pokarmowego,
- jogurty, maślanki, wafle ryżowe, budynie, musy owocowe, galaretki czy kisiele – możemy wykorzystać jako przekąski w codziennej diecie lekkostrawnej,
- słodycze, słone przekąski oraz inne produkty wysokoprzetworzone są w tym przypadku zabronione.
Pamiętajmy też o tym, by unikać w tym czasie picia alkoholu, kawy czy napojów gazowanych. Zamiast tego warto zdecydować się na picie herbatek owocowych czy naparów ziołowych, które wspomagają pracę układu pokarmowego i procesu trawienia.