Witamina D to bardzo ważna dla naszego organizmu substancja – buduje zęby i kości, zapobiega nadciśnieniu i chorobom serca, a także cukrzycy, anemii czy różnorodnym alergiom. Dlatego tak ważne jest, by kontrolować jej poziom w organizmie i w razie niedoboru sięgnąć po odpowiednią suplementację lub produkty bogate w witaminę D. Gdzie występuje i co zawiera witaminę D? Podpowiadamy, w czym jest witamina D!
W czym jest witamina D? Jajka
Jednymi z produktów bogatych w witaminę D są jajka – jedno żółtko jaja kurzego o średniej wielkości pozwala dostarczać organizmowi około 40 IU tej drogocennej witaminy. Wbrew panującym powszechnie opiniom, jajka możemy spożywać nawet codziennie – nie podnoszą poziomu ,,złego” cholesterolu. Ponadto, poza tym, że należą do produktów zawierających witaminę D, są też źródłem wielu innych, cennych dla naszego organizmu składników odżywczych.
Gdzie występuje witamina D? Ryby
Produkty z witaminą D to również ryby takie, jak: makrela, tuńczyk, węgorz, śledź, dorsz, łosoś czy sardynki. Warto zaznaczyć, że większość ryb poza witaminą D dostarcza organizmowi również cenne dla układu nerwowego kwasy tłuszczowe omega-3. Co ciekawe, produkty bogate w witaminę D to nie tylko ryby świeże, lecz także te z puszki, np. sardynki czy tuńczyk.
Produkty bogate w witaminę D: nabiał
Produktami bogatymi w witaminę D są mleko oraz jego różne przetwory – w tym sery żółte. Prawda jest jednak taka, że jeśli chcielibyśmy zapewnić organizmowi odpowiednią dawkę witaminy D, musielibyśmy dziennie spożyć kilka kilogramów sera żółtego lub wypić nawet kilkadziesiąt litrów mleka.
Produkty zawierające witaminę D: grzyby
Jeżeli chcemy zwiększyć ilość dostarczanej do organizmu ilości witaminy D, powinniśmy włączyć do swojej diety grzyby, które podobnie jak ludzie, mają zdolność wytwarzania tej substancji przy kontakcie ze słońcem. Choć zazwyczaj grzyby rosną w zacienionych miejscach, to niektóre ich odmiany, hodowane na skalę przemysłową, są celowo poddawane działaniu promieniowania ultrafioletowego, by zwiększyć w nich ilość tej witaminy.
Produkty z witaminą D
Witaminę D możemy też spotkać w daniach z wątróbką, tranie, soku pomarańczowym, margarynie, płatkach śniadaniowych lub jogurtach. Przed zakupem wybranych produktów spożywczych warto jednak upewnić się, czy w ich składzie jest witamina D, bowiem nie każdy producent decyduje się wzbogacać nią swoje wyroby.
Co zawiera witaminę D? Słońce!
Jeżeli chcemy uzupełnić zasoby tej substancji w naszym organizmie, możemy to zrobić nie tylko poprzez spożywanie produktów bogatych w witaminę D, lecz także częstsze przebywanie na słońcu, które jest jak najbardziej naturalnym źródłem witaminy D – substancja jest syntezowana przez organizm pod wpływem światła słonecznego. Wystarczy 20-25 minut dziennie spędzonych w pełnym słońcu, by pokryć zapotrzebowanie na witaminę D. Na przełomie jesieni i zimy bywa to trudne, dlatego w tym okresie warto przyjmować dodatkową suplementację lub komponować posiłki w taki sposób, by znalazło się w nich jak najwięcej tej witaminy.