Kapusta kiszona to niezastąpiony element tradycyjnej kuchni polskiej . I słusznie, ponieważ obok niepowtarzalnych walorów smakowych kryje w sobie bogactwo cennych dla zdrowia składników. Poznaj właściwości kapusty kiszonej i korzystaj w pełni z sezonu na kiszonki!
Właściwości kapusty kiszonej – odporność na maksa
Czy wiesz, że kwas mlekowy, który wytwarza się w procesie fermentacji kapusty kiszonej, wzmacnia nasz układ odpornościowy? Dlatego kapusta kiszona jest szczególnie wskazana w okresie zimowych infekcji, a także w czasie i po przebytej antybiotykoterapii, gdyż pomaga odbudować florę bakteryjną jelit. Dodatkowo w kapuście kiszonej zawarte jest bogactwo witamin m.in. C, K, A oraz witaminy z grupy B. Jeśli zatem Twój organizm potrzebuje wzmocnienia, włącz kapustę kiszoną do jesienno-zimowego jadłospisu!
Kapusta kiszona dla dbających o sylwetkę
Kapusta kiszona ma bardzo mało kalorii (20 kcal/100g), ale powoduje długotrwałe uczucie sytości. W związku z powyższym jest polecana dla osób będących na diecie odchudzającej. Dodatkowo kapusta kiszona wspomaga pracę wątroby, pomaga oczyścić organizm z toksyn i poprawia trawienie.
Kiszona kapusta dla urody
Kapusta kiszona zawiera duże ilości siarki, która wpływa korzystnie na kondycję skóry, włosów i paznokci. Dodatkowo zawartość witaminy A, C, E w kiszonej kapuście pomaga zwalczać wolne rodniki, co przyczynia się do spowolnienia procesów starzenia skóry.
Właściwości kapusty kiszonej – przygotowanie
Kapustę kiszoną najlepiej przygotowywać samodzielnie w domu lub kupować z beczki, ponieważ posiada ona wtedy najwięcej wartości odżywczych. Unikajmy natomiast kapusty pasteryzowanej, ponieważ jest ona niemal całkowicie pozbawiona witamin. Nie należy płukać kapusty przed zjedzeniem, by nie pozbawić jej w ten sposób cennych składników.