Materiał sponsorowany
Mleko krowie od dawna budzi wiele wątpliwości wśród dietetyków, wegetarian, wegan i osób zainteresowanych zdrowym odżywianiem. Jego wysoka kaloryczność oraz tendencja do wywoływania alergii i nietolerancji pokarmowych sprawia, że coraz więcej osób sięga po zdrowszy zamiennik mleka – napoje roślinne. Dlaczego warto przestawić się ze zwykłego mleka na napoje roślinne? Oto kilka powodów, które mogą Cię do tego przekonać!
Rozwiązanie dla alergików i osób z nietolerancjami pokarmowymi
Alergia na mleko krowie i nietolerancja laktozy to problem, który dotyczy coraz większego odsetka osób dorosłych. Wysypka, wzdęcia, biegunka, ból czy uczucie nieprzyjemnego “przelewania się” pokarmów w brzuchu – to tylko niektóre z objawów, które mogą świadczyć o alergii czy nietolerancji pokarmowej. Ich częstym źródłem jest właśnie spożycie mleka krowiego lub jego przetworów. W takiej sytuacji rezygnacja z mleka krowiego na rzecz napojów roślinnych staje się nie tyle co wyborem, a koniecznością. Dieta bezmleczna może doprowadzić do niedoborów żywieniowych, ponieważ mleko i produkty mleczne stanowią źródło ważnych dla organizmu wartości odżywczych np. wapnia czy witaminy D. Na szczęście dostępne na rynku zamienniki mleka bardzo często są wzbogacone o te składniki.

Mleko roślinne – sprzymierzeniec dla osób na diecie
Napoje roślinne – bez dodatku cukru, laktozy, cholesterolu i sztucznych składników – okazują się prawdziwym sprzymierzeńcem dla osób dbających o zgrabną sylwetkę. Mleka roślinne pod względem koloru, smaku i konsystencji przypominają tradycyjne mleko, jednak pozyskiwane są z takich składników, jak migdały, soja czy ryż. To sprawia, że wywary roślinne cechuje niższa zawartość tłuszczów nasyconych, a tym samym niższa kaloryczność, co sprzyja diecie lekkostrawnej. Dla porównania: 100ml tradycyjnego mleka o zawartości 3,2% tłuszczu to ok. 60kcal, podczas gdy w 100ml np. napoju migdałowym bez cukru Isola mieści się zaledwie 27kcal.
Napoje organiczne dla miłośników zdrowej żywności
Napoje roślinne cieszą się coraz większą popularnością nie tylko wśród osób, które z różnych powodów nie mogą spożywać mleka krowiego, ale też osób, które doceniają zdrowy i naturalny skład produktów BIO. Coraz więcej osób zdaje sobie sprawę z tego, że żywność wypełniona po brzegi “chemią” wpływa bardzo niekorzystnie pracę całego organizmu. Produkty spożywcze BIO, oznaczone zielonym listkiem, są bogate w substancje odżywcze i wolne od GMO, a ich produkcja obwarowana jest surowymi przepisami. Dzięki temu mamy gwarancję naturalnych i wysokiej jakości produktów żywnościowych.
Napoje roślinne Isola – bogaty wybór
Oferta dostępnych na rynku napojów roślinnych jest naprawdę bogata, dzięki czemu każdy może dobrać produkt dopasowany idealnie do swoich indywidualnych potrzeb. W sklepie ze zdrową żywnością organic24.pl znajdziemy napoje roślinne w wersji słodzonej lub niesłodzonej, które wytwarzane są z:
- ziaren zbóż (owsiane, orkiszowe, ryżowe)
- orzechów (laskowych, kokosowych, nerkowców, migdałów)
- ziaren soi,
- nasion konopi siewnych.
Warto przyjrzeć się z bliska dostępnym rodzajom napojów roślinnych i poznać ich wszystkie właściwości, by wzbogacić dietę w najpotrzebniejsze dla organizmu składniki odżywcze. Na przykład: napoje sojowe są bogatym źródłem witamin z grupy B, składników mineralnych i fitoestrogenów, które zmniejszają dolegliwości okołomenopauzalne, zaś napoje z migdałów cechuje działanie alkalizujące oraz zawartość składników, które mogą okazać się szczególnie ważne dla osób aktywnych fizycznie i będących na diecie odchudzającej.
Jak spożywać napoje roślinne?
Napój roślinny to nie tylko bardzo smaczny, ale też niezwykle uniwersalny produkt spożywczy – można go gotować i stosować w różnych przepisach w takich samych proporcjach jak tradycyjne mleko. Napój migdałowy, sojowy, owsiany czy kokosowy sprawdza się idealnie nie tylko jako zamiennik mleka do kawy, ale też jako składnik owsianki, koktajli owocowych, ciast i deserów. Może być też oczywiście spożywany samodzielnie w celu zaspokojenia pragnienia.