zdrowie kulinaria Lifestyle

Chcesz polepszyć pamięć? Wykorzystaj sezon na czerwone owoce

Lato zbliża się wielkimi krokami, a czas ten warto wykorzystać nie tylko na spędzaniu jak największej ilości czasu na słońcu, ale także na jedzeniu świeżych owoców. Jak się okazuje, niektóre rodzaje czerwonych owoców nie tylko dobrze smakują, ale też doskonale wpływają na pracę mózgu.

Truskawki, maliny, jeżyny dla mądrej dziewczyny

Jeśli uwielbiasz owoce, latem sięgaj przede wszystkim po truskawki, maliny, jagody lub jeżyny – badania pokazują, że składniki tych owoców sprawiają, że nasze neurony lepiej i szybciej się ze sobą komunikują. To natomiast polepsza równowagę, pamięć oraz przyswajanie informacji – przed sesją jak znalazł! Regularne spożywanie tych czerwonych owoców będzie Cię też chronić przed alzheimerem w przyszłości.

Czerwone owoce – nie tylko na słodko. Przepis na sałatkę z truskawkami i rukolą

Sezonowa sałatka, która pozwoli ci odkryć nowe oblicze truskawek. Do przygotowania potrzebujesz:

  • 100 gramów świeżych truskawek
  • 250 gramów rukoli
  • 50 gramów sera mozzarela 
  • oliwa z oliwek 
  • ocet balsamiczny
  • sól i pieprz

Umyte truskawki przekrój na połówki. Ser pokrój w drobne paski. Umytą wcześniej rukolę umieść w miseczce, dodaj truskawki i ser, przypraw solą i pieprzem i dobrze wymieszaj. Trzy łyżki oliwy i jedną łyżkę octu dokładnie wymieszaj i polej sałatkę.

Możesz również polubić…