Konieczność zdrowego odżywiania może otworzyć przed nami całkiem nowe horyzonty kulinarne – cały czas zaskakuje to, jak wiele zdrowych zamienników posiadają tradycyjne, białe produkty spożywcze tzn. mąka, makarony, pieczywo czy cukier. Dzięki temu nie musimy wcale rezygnować ze swoich ulubionych potraw, a jedynie nieco modyfikować stare przepisy. Szczególnie warto docenić uniwersalność kaszy jaglanej, z której można wyczarować nie tylko przepyszny deser, ale też zdrowe kotlety – dobre i treściwe, a zarazem dietetyczne! Dziś zatem postanawiamy obalić MIT i przekonać Was do tego, żeby kotlety też mogą być FIT! 🙂
Kotlety mielone inaczej, czyli kotlety z kaszy… na święta?
Kotlety z kaszy jaglanej, cukinii i marchewki nie są naszym autorskim przepisem. Został on przez nas odkryty na naszym ulubionym blogu kulinarnym – Kwestia Smaku – którego autorka już nie raz zaskoczyła nas cudownymi przepisami na potrawy z kaszy jaglanej, jak również z innych niskokalorycznych i lekkostrawnych produktów. Kotlety w wersji FIT są naprawdę smaczne i myślimy, że przypadną do gustu nie tylko osobom dbającym o zdrowie i smukłą sylwetkę, ale wszystkim tym, którzy potrzebują jakiejś odmiany w codziennym menu obiadowym lub nawet świątecznym. Spróbujcie, a nie pożałujecie!
Kasza jaglana – przepis na zdrowe kotlety jaglane
Składniki:
- 1 cukinia
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku lub łyżeczka czosnku sproszkowanego
- 1 marchewka
- 0,5 szklanki kaszy jaglanej
- 1 szklanka bulionu*
- 2 jajka
- 2-3 łyżki bułki tartej + bułka do panierki**
- po łyżce posiekanej natki pietruszki i koperku
- sól
- pieprz
- olej do smażenia***
*bulion może być wołowy lub drobiowy, jeśli chcemy, aby nasze kotlety były bardziej mięsne 😉
**jeśli pulpety mają być naprawdę FIT, użyjmy bułki z pieczywa razowego lub pełnoziarnistego
***najzdrowszy będzie w tym przypadku olej kokosowy nierafinowany
Przepis:
- Ugotować kaszę jaglaną na bulionie wraz ze startą na grubym oczku marchewką. Gotować do momentu aż kasza wchłonie cały płyn i będzie miękka. W tym czasie zetrzeć na tarce cukinię (odsączając nadmiar wody), cebulę i czosnek, a także posiekać natkę pietruszki i koperek.
- Ugotowaną kaszę z marchewką przestudzić, a następnie wymieszać ją z posiekanymi i startymi wcześniej składnikami. Do masy dodać 3 łyżki bułki tartej, 1 jajko, szczyptę soli oraz pieprzu.
- Przed smażeniem uformować w dłoni kilka kotletów, obtoczyć w roztrzepanym jajku i bułce tartej, a następnie smażyć na rozgrzanym tłuszczu po ok. 5 minut z każdej strony.
- Kotlety doskonale smakują z surówką z marchewki, jabłka i majonezu.
Smacznego!