Trufle z awokado i gorzkiej czekolady to prosty przykład na to, że dieta odchudzająca nie musi być nudna i pozbawiona wszelkich przyjemności. A awokado sprawdzi się doskonale nie tylko jako główny składnik zdrowej sałatki, ale też dietetycznego deseru! Oto prosty i szybki przepis na trufle z awokado.
Trufle z awokado – przepis
Składniki:
- 1 awokado
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- kakao do obtaczania trufli
opcjonalnie:
- kilka orzechów
- odrobina cukru kokosowego lub innej substancji słodzącej
Awokado blendujemy na pastę i dodajemy do niej rozdrobnione kawałki orzechów oraz cukier.
Do pasty z awokado dodajemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej tabliczkę czekolady. Całość dobrze mieszamy i odstawiamy do lodówki na ok. 20 minut lub na kilka minut do zamrażalnika.
Gdy masa już zgęstnieje, formujemy z niej kulki i obtaczamy w kakao. Do obtoczenia trufli można wykorzystać też rozdrobnione orzechy lub wiórki kokosowe.
Trufle czekoladowe przechowujemy w lodówce do 3 dni. Można je także zamrozić.
Zobacz też: 5 sposobów na wykorzystanie pestki z awokado