Zdjęcie autorstwa Asya Vlasova z Pexels
dieta & sport Lifestyle

Trufle z awokado i gorzkiej czekolady: prosty przepis na szybki deser!

Trufle z awokado i gorzkiej czekolady to prosty przykład na to, że dieta odchudzająca nie musi być nudna i pozbawiona wszelkich przyjemności. A awokado sprawdzi się doskonale nie tylko jako główny składnik zdrowej sałatki, ale też dietetycznego deseru! Oto prosty i szybki przepis na trufle z awokado.

Trufle z awokado – przepis

Składniki:

  • 1 awokado
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • kakao do obtaczania trufli

opcjonalnie:

  • kilka orzechów
  • odrobina cukru kokosowego lub innej substancji słodzącej

Awokado blendujemy na pastę i dodajemy do niej rozdrobnione kawałki orzechów oraz cukier.

Do pasty z awokado dodajemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej tabliczkę czekolady. Całość dobrze mieszamy i odstawiamy do lodówki na ok. 20 minut lub na kilka minut do zamrażalnika.

Gdy masa już zgęstnieje, formujemy z niej kulki i obtaczamy w kakao. Do obtoczenia trufli można wykorzystać też rozdrobnione orzechy lub wiórki kokosowe.

Trufle czekoladowe przechowujemy w lodówce do 3 dni. Można je także zamrozić.

Zobacz też: 5 sposobów na wykorzystanie pestki z awokado

Możesz również polubić…