Ostre jedzenie – albo się je lubi, albo nie, wszystko zależy od indywidualnych upodobań. Smakosze łagodniejszych dań powinni jednak wziąć pod uwagę spożywanie ostrzejszych potraw co jakiś czas. To przede wszystkim ze względu na kapsaicynę, czyli główną substancję nadającą m. in. papryczkom chili ostrość. Temu składnikowi poświęcono już wiele badań i opracowań naukowych, a wniosek z nich płynący jest jeden: kapsaicyna świetnie wpływa na nasze zdrowie, samopoczucie i wygląd.
Ostre jedzenie – 7 powodów, dla których warto je jeść
Regularne spożywanie ostrych dań zawierających m. in. papryczki chili może przynieść nam niezliczoną ilość korzyści. Pikantne przyprawy, choć potrafią zabrać nam niekiedy dech w piersiach, powodują, że:
- omijają nas problemy żołądkowe – ostre jedzenie zabija wiele szkodliwych bakterii, które trafiają do żołądka wraz z pożywieniem; spożywanie dobrze przyprawionych dań jest szczególnie ważne podczas wakacji w tropikach, gdzie jesteśmy szczególnie narażeni na tego typu atrakcje;
- nasz układ trawienny pracuje lepiej – już niewielka ilość kapsaicyny wzmaga produkcję śliny i kwasów trawiennych;
- możemy szybciej schudnąć – naukowcy udowodnili, że kapsaicyna przyspiesza proces przemiany materii i zwiększa ilość spalanych kalorii!
- jesteśmy szczęśliwsi – pikantne przyprawy wzmagają wydzielanie endorfin, czyli tzw. hormonów szczęścia, dzięki czemu po zjedzeniu ostro przyprawionego dania poprawia się nasze samopoczucie;
- możemy uchronić się przed poważnymi chorobami np. cukrzycą, osteoporozą, nadciśnieniem, chorobami serca, a nawet nowotworami.
- jesteśmy młodsi – kapsaicyna odpowiada m. in. za zwalczanie wolnych rodników, które przyspieszają starzenie się skóry i całego organizmu;
- mamy lepszy seks – ostre jedzenie zwiększa libido i pozytywne doznania podczas stosunku!