Kawa mrożona to idealna propozycja na upalne dni – skutecznie ochłodzi rozgrzany organizm, a jednocześnie spełni swoje główne zadanie, pobudzając nas do działania. Na dobrą kawę mrożoną możemy udać się do pobliskiej kawiarni, jednak wystarczy tylko kilka podstawowych składników, by stworzyć ten pyszny napój samodzielnie. Oto prosty przepis na kawę mrożoną!
Przepis na kawę mrożoną
- 250-300 ml mocnej kawy
- 4 łyżeczki cukru (biały lub brązowy)
- 100 ml zimnego mleka
- kilka kostek lodu
- 1 gałka lodów waniliowych lub śmietankowych (opcjonalnie)
- bita śmietana (opcjonalnie)
Przygotuj dwie duże, wysokie szklanki – włóż je na kilka minut do zamrażarki, by się ochłodziły. W tym czasie zaparz kawę, dodaj cukier i dokładnie wymieszaj. Poczekaj aż kawa wystygnie lub ostudź ją w garnku z zimną wodą.
Do pojemnika blendera włóż kostki lodu, mleko, ostudzoną kawę i lody. Miksuj wszystko przez kilka lub kilkanaście sekund.
Wyjmij szklanki z zamrażarki, wlej zmiksowane wcześniej składniki (postaraj się zrobić to z wysoka, by wytworzyła się piana), dodaj 2-3 kostki lodu i udekoruj bitą śmietaną. Kawę podawaj od razu po przygotowaniu, gdy jest w niej najwięcej piany.
Smacznego!