kulinaria

Deser z kaszy jaglanej – tani, dietetyczny i zdrowy przepis!

To szybki, tani i dietetyczny pudding z kaszy jaglanej z bananami i odrobiną czekolady – deser bardzo smaczny i sycący, który z powodzeniem może zagłuszyć głód na “prawdziwe” słodkości.

Deser z kaszy jaglanej – przepis lekko zmodyfikowany

Przepis na deser z kaszy jaglanej możecie znaleźć na wielu portalach kulinarnych i modyfikować go na potrzeby swojej indywidualnej diety. Choć kasza jaglana gra w nim pierwsze skrzypce, to całego smaku nadaje mu banan w połączeniu z czekoladą!

Składniki (porcja na jedną osobę):

  • 1 mały banan
  • 0,5 torebki kaszy jaglanej
  • 200ml mleka (w moim przypadku mleko bez laktozy)
  • 2 łyżki płatków jaglanych lub owsianych
  • 1 łyżeczka miodu
  • 0,5 łyżeczki kakao
  • 1 kostka gorzkiej czekolady

Kaszę jaglaną gotować ok.10min w wodzie. Po tym czasie przerzucić kaszę do rondelka, dodać do niego płatki i gotować na mleku przez kolejne 10min (cały czas mieszając), aż do momentu powstania gęstej papki. Po ugotowaniu całość zblendować.

Powstałą masę podzielić na pół – jedną część wymieszać z łyżeczką miodu, a drugą z kakao (kakao można zastąpić gorzką czekoladą, by deser był słodszy). Najlepiej wymieszać kaszę ze słodkimi składnikami, gdy będzie jeszcze ciepła (wtedy łatwiej się z nią połączą), a następnie pozostawić obie masy do ostygnięcia.

Na dnie pucharka/naczynia ułożyć pokrojonego w grubsze plasterki banana, a następnie  po kolei położyć na niego miodową i czekoladową masę. Wierzch posypać startym lub drobno pokrojonym kawałkiem gorzkiej czekolady.

Deser należy dobrze schłodzić w lodówce. Według nas najlepiej smakuje on dopiero na drugi dzień.

Smacznego!

Możesz również polubić…