To szybki, tani i dietetyczny pudding z kaszy jaglanej z bananami i odrobiną czekolady – deser bardzo smaczny i sycący, który z powodzeniem może zagłuszyć głód na “prawdziwe” słodkości.
Deser z kaszy jaglanej – przepis lekko zmodyfikowany
Przepis na deser z kaszy jaglanej możecie znaleźć na wielu portalach kulinarnych i modyfikować go na potrzeby swojej indywidualnej diety. Choć kasza jaglana gra w nim pierwsze skrzypce, to całego smaku nadaje mu banan w połączeniu z czekoladą!
Składniki (porcja na jedną osobę):
- 1 mały banan
- 0,5 torebki kaszy jaglanej
- 200ml mleka (w moim przypadku mleko bez laktozy)
- 2 łyżki płatków jaglanych lub owsianych
- 1 łyżeczka miodu
- 0,5 łyżeczki kakao
- 1 kostka gorzkiej czekolady
Kaszę jaglaną gotować ok.10min w wodzie. Po tym czasie przerzucić kaszę do rondelka, dodać do niego płatki i gotować na mleku przez kolejne 10min (cały czas mieszając), aż do momentu powstania gęstej papki. Po ugotowaniu całość zblendować.
Powstałą masę podzielić na pół – jedną część wymieszać z łyżeczką miodu, a drugą z kakao (kakao można zastąpić gorzką czekoladą, by deser był słodszy). Najlepiej wymieszać kaszę ze słodkimi składnikami, gdy będzie jeszcze ciepła (wtedy łatwiej się z nią połączą), a następnie pozostawić obie masy do ostygnięcia.
Na dnie pucharka/naczynia ułożyć pokrojonego w grubsze plasterki banana, a następnie po kolei położyć na niego miodową i czekoladową masę. Wierzch posypać startym lub drobno pokrojonym kawałkiem gorzkiej czekolady.
Deser należy dobrze schłodzić w lodówce. Według nas najlepiej smakuje on dopiero na drugi dzień.
Smacznego!